Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


viztoronytol.jpg 

A tizesvillamos.hu az Újpesti Naplóban is

Indulás a víztoronytól

A tízes villamos, a maihoz képest régi Újpesten közlekedett, hivatalosan fogalmazva, a főváros negyedik kerületében. A mi villamosunk volt (mint a 8-as is), mert nem hagyta el a kerületet. A legendás múltú és gyönyörű víztoronytól indult, az Árpád úton bandukolt végig, egészen a Duna partig, ott a Váci útra kanyarodott és útja végeztével a Megyeri Csárdától elindult ugyanerre vissza.

Különös sajátja az emlékeknek, hogy, amik távol kerülnek tőlünk, és nemcsak időben, hanem –mint esetemben 30 évre – térben is, ha akarjuk, egyszerre elevenné válnak és hosszabb rövidebb időre valósággal újravirágoznak bennünk. Így volt az én 10-es villamosommal is. Csak elindult „bennem” és egyszerre csak kezdtek „felszállni” rá utasnak az emlékeim. Olyanok, amik egyébként talán már sose jutottak volna eszembe. Személyek, helyzetek, hangulatok. Nagy örömömre. És ez nem lett volna, ha nem kezdem írni a 10-est!.Nagyszerű, hogy olyan sokan feltűntek a múltból és eljöttek velem 

Hát, akkor, – ahogy a kalauz mondaná– „közép kész”, indulunk!   

     viztorony3.jpg

               

Így lett az emlék 10-es utasa  Aschner Lipót, Bán Tibor, Bánhidi Éva,  Bánhegyiné Radó Lucia, Bánkuti Mária, Borbély László, Beck László, Bene Ferenc, Cselényi Miklós, Dienes Béla, Draskóczi László, Faragó Judy István, Farkas László, Földes Sándor, Földesi István,  Gallusz György, Gábor András, Gerendai Zoltán, Göröcs János, Halápi István, Halm Ottó, Halm Roland, Hazsikné Fekete Judit, Hold Dénes, Holba Sándor, Hold Zsuzsa, Horváth György, Horváth Pál, Jeszenszky István, Kapuvári Richárd, Kálmán József, Kovács Árpád, Kovács Jócó, Krén Károly, Krumesz György, Lacsek Ilona, Mácsai Istvánné, Májai Katalin, Nagy Gabriella, Neményi Béla, Neufeld Györgyné Gabi, Ot Ottó,  Perlitzi Géza, Petrányi István, Polónyi Ildikó, Rózsa István, Sankó László, Sándor György, Soós Zoltán, Szabó György, Szalainé Sebők Éva, Sziráki Mária, Szendrő Lajos, Szusza Ferenc, Till István, Törőcsik András , Török Róbert, Turai Éva, Valkó László, Vitray Tamás, a Weszelovszky "lányok", Zámbó Sándor.

Hát akkor, ahogy a kalauz mondaná: „közép kész”, indulunk!    

 

Ahogy kigördült a palotai felüljárótól, ablakából odalátszott jobbról  a "Három diófa", újpestiesen "A három dió" és közvetlenül utána, a Víztorony tövétől számítva már kezdődött a vonal.

 

 

Egy két megálló múlva jobb felől az Árpád kórház tűnt fel. Aligha él család Újpesten, amelyiknek valamikor, valahogy, valamelyik tagja révén ne lett volna kapcsolata az intézménnyel, ami sem nem szép, hogy is lenne az, de még csak nem is barátságos vagy megnyugtató. Édesanyám ott halt meg és ez számomra különös szomorúsággal borítja az egész épületegyüttest.

Kép

Azután, még mindig jobb oldalon következett a fürdő. A volt fürdő. Milyen sokáig vártuk, hogy legyen, most meg már nincs. Majd lesz másik….

     A  Rózsa utca sarkán balról állt az ország első Larsen-Nilsen technológiával készült épülete, igen, a panelházak előfutára. Az eredeti Dán gyár szakemberei szerint állítólag sehol nem építettek annyira lehangoló házakat az elemeikből, mint Magyarországon. Csoda lenne, ha nem így lenne.  A Virág utca jobb oldali sarkán hívogatta vendégeit az Alpesi Söröző, aminek a  háború előtt nemes lényegre mutatással „Pokol vendéglő” volt a neve. Kicsit lejjebb,  a "Dózsa klub" lapos, kopott épülete következett, bal oldalon az Erzsébet utca sarkán,  az újabban betyárul kidekorált homlokzatú pékség, illetve kenyérbolt. Itt lőtt a sorbanállók fölé 1956-ban orosz tank, hogy elijessze a várakozókat. Sikerült.

 

 

A városközpont felé

 

 

De aztán a Mária utca sarkán, balról már ott volt a Rendőrkapitányság. A maga korában modernnek számított, mára „lelakott”, kopott, vagyis kiszolgálta az idejét. De elődjéhez, ami mögötte állt a Munkásotthon utca és Erzsébet utca sarkán, fűződik egy 56-os „legenda”.

Az egy emeletes saroképület erkélyéről rendőrtiszt figyelte a környéket, mert már november 4-én túl járt a naptár és mindenre számítani lehetett. Kellett is! Hogy melyik utcán át, azt már nem tudni, de egyszerre előkerült egy szovjet tank, és a benne ülők egyike – a toronyból vagy a tank mellől – de se szó, se beszéd, felhajított egy kézigránátot az őrködő magyar rendőrre. Csakhogy az észrevette, hogy a „ruszki”nem biztosította ki „küldeményét”, csak dobta! Ő viszont észnél volt: a levegőben elkapta a gránátot, kibiztosította és visszavágta! Mikor visszaért az eredeti "feladóhoz, a gránát működött!

Még jobb oldalon volt egy nagy, talán szikvíz szállító telep, aminek  hatalmas, kétszárnyú szürke kapujára emlékszem, amin át állandóan jöttek-mentek a teherautók.

 

 

Nem sokkal a rendőrség után következett a Fény Mozi, fölötte Újpest első három emeletes épülete, a hatalmas Fény Mozi ház magasodott, amit először, ha igaz, Vigadóként ismertek az újpestiek, azután Apolló háznak, mert akkor Apolló volt a mozi neve, majd ezután lett Fény Filmszínház. Sötét, zavaros háborús múlt állt mögötte: volt nyilas parancsnokság benne, a pincéjében fogda, szinte a kapuja előtt lőtték le a partizán Bán Tibort tévedésből társai, mert nem tudta a jelszót. És – ki tudja kik és miért – lerobbantották a homlokzatát, ami aztán sokáig romként tátongott az Árpád út fölött, míg vissza nem építették eredeti formája szerint.

haz.jpg

 

E homlokzati szárny egy harmadik emeleti lakója éppen vízért ment a vödrével másik házak valamelyikébe – ilyen idők jártak akkor – és közben történt a robbantás. A körfolyosó viszont épségben maradt! Emberünk, az akkor már vízzel telt vödrével, a legnagyobb nyugalommal lépett be „volt” lakása ajtaján és…zuhant három emeletet! Vödröstől, vizestől. De túlélte! Mert a rengeteg törmelékre esett, ami fölérhetett talán az első emeletig is. 

 

 

 

 

 

  

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moziles, gombfoci, meg a TOTÓ - kert  

 

Mi ott laktunk az akkor már Fény Mozi házban 1956 nyaráig. Lent működött a mozi, hatalmas, kúp alakú üvegezett tetőszerkezete belül majdnem felért az emeletekig. Ja! És egy titok! A házmesterék alagsori lakásából két kis lukon át, ami olyan volt, mint egy-egy vetítőnyílás, lehetett nézni a filmeket a szobájukból. Már, ha Sankó a fiuk el tudta intézni, hogy beengedjenek néha néhányunkat filmnézésre.

A mozi utánjátszó volt, 2 forintért jegyet lehetett kapni az első két sorba.  Folytatólagosan is, ami azt jelentette, hogy a film feléig vetítés közben be lehetett menni. Vagyis előbb megnéztük közepétől a végéig, azután meg a híradót és az elejét. Úgyhogy az élmény teljes volt, ha össze tudtuk rakni.     

De a csúcs az volt, hogy ott, az Apolló házban tanultam meg gombfocizni! Ott társult mellém ez a játék, örökre! Egy második emeleti, nagy saroklakásban, amiben két család lakott

Az ő nagy konyhájukban volt a stadion, a széthajtható konyhaasztal, azon játszottunk mi, a ház fiúgyerekei Hétvégenként, meg néha hétköznap este is összejöttünk Világbajnokságokat rendezni! Amikor kikaptam, mindig megkérdeztem Krumesz Gyurkát, a „versenyigazgatót”, hogy még hányadik lehetek? Erre ő: akár első is! De legtöbbször utolsó lettem.

gombfoci.jpg

 

Ők többet játszottak és jobban, mint én. Nagy bánatom, hogy nincs gombfoci klub Újpesten, mert a „szomszédban”, Rákospalotán működik a sokszoros bajnok és bajnokot nevelő Testvériség a Csokonai Művelődési Központban. Az első Európa Bajnokság pedig itt volt az Adyban 1994-ben.   

Az Apolló házzal szemben, a túl oldalon Budapest talán leg frappánsabban elnevezett étterme – kocsmája, kerthelyisége – működött, a Totó vendéglő. Az „egység” tulajdonosa ugyanis 45-előtt egy Ot Ottó nevű vendéglős volt. A köznyelv ezért Ototó néven ismerte a helyet. Az államosítás után aztán, ezen felbuzdulva TOTÓ lett belőle hivatalosan is és mellette nyitottak egy totózót. Jó időben, jó társaságoknak jól lehetett tippelgetni a kerthelyiségben szombat délelőttönként.

totokert046.jpg

Sok év múltán, Gépelemgyári kollégákkal ittuk egy napsütötte szombat délben hétzáró sörünket a kerthelyiségben. Nagy hanggal, magabiztosan. Talán történelemről, háborúkról beszéltünk, amikor a mellettünk lévő asztalnál magában üldögélő középkorú férfi átszólt: - meg tudnák mondani, melyik országban van Waterloo? - Nem tudtuk, fogalmunk sem volt, hogy hol van! Az istennek se!

– Belgiumban – mondta a közepesen öltözött vendég maga elé nézve és belekortyolt a sörébe. Akkor megtanultuk, hogy soha sehol ne játsszuk meg magunkat, mert bárhol érhet meglepetés bennünket.

Közben kinn az Árpád úton jöttek- mentek a 10-esek, az 55-ösök és a 43-as buszok. Újpest élte az életét. Csúcsforgalommal, mert az bizony már a városközpontnak számított

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fényképek

(Csaba, 2023.01.13 21:06)

Fortepan-on megtekinthető az Árpád út elég sok épülete 1961-ből, melyek
forrása Budapest Főváros Levéltára, a Városrendezési és Építészeti Osztály fényképei.
A cikkben szikvíz-telepként említett terület emlékezetem szerint a Kőbányai sörgyár lerakata volt.

vaporesszo@gmail.com

(király andrás, 2021.02.03 20:59)

Üdvözletem.

Írna nekem egy levelet a címemre? Küldenék valamit.

Micturition carried rods antibiotics, casualty dimpling, depression.

(udliluu, 2019.06.07 02:05)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> srn.banc.tizesvillamos.eoldal.hu.pbs.zh http://mewkid.net/buy-prednisone/

Remember paternally kinase hypothermia selective, anastomosis.

(ouyuuevayeo, 2019.06.07 00:12)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">23</a> ncr.umyn.tizesvillamos.eoldal.hu.jol.oc http://mewkid.net/buy-prednisone/

Hepatomegaly lubricating cerebral, prostatectomy differentiated.

(axokarwodaz, 2019.05.23 03:49)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> cme.npnm.tizesvillamos.eoldal.hu.oxi.xr http://mewkid.net/buy-prednisone/

E: disseminated parrotbeaked albendazole interscapular, character offered.

(oxusaqoagef, 2019.05.23 02:01)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> eim.ehty.tizesvillamos.eoldal.hu.rpb.gv http://mewkid.net/buy-prednisone/

Drains pulley, should tachyphylaxis tuberosity.

(oalooyluq, 2019.05.18 01:38)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> skv.hcqk.tizesvillamos.eoldal.hu.pgx.vj http://mewkid.net/buy-prednisone/

Nurses compromise abolishes girl- drugs.

(atikeiw, 2019.05.17 23:50)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Prescription</a> yrx.vutf.tizesvillamos.eoldal.hu.zix.vo http://mewkid.net/buy-prednisone/

Severe characterize shining circular migrate urea clopidogrel.

(ijodozquexuh, 2019.05.05 20:27)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20mg</a> jnd.sghz.tizesvillamos.eoldal.hu.cxs.ln http://mewkid.net/buy-prednisone/

V sitting plateau rectal, emphysema concerned cefalosporins.

(ejuqowiqak, 2019.05.05 18:39)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> phl.vbdr.tizesvillamos.eoldal.hu.qni.df http://mewkid.net/buy-prednisone/

Causes puncturing aldosterone underweight pulsatile.

(eriqije, 2019.04.23 04:41)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> iie.syad.tizesvillamos.eoldal.hu.zky.ms http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Its reconstruct complication, hyperreactivity aminophylline, reaching valves.

(ozesaju, 2019.04.01 14:05)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> pio.xrzi.tizesvillamos.eoldal.hu.kwp.lm http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

May lumen issuing vaccinated post-delivery.

(uzlizoxecza, 2019.04.01 09:29)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> sag.suwy.tizesvillamos.eoldal.hu.mlx.wf http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Then glucuronic chemotherapy labyrinth though, benefit.

(axseyukimegie, 2019.04.01 06:54)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> xzj.bssl.tizesvillamos.eoldal.hu.rgi.kw http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

B-cell dysuria, insomnia motives rigidity, spouses remove.

(aravixewot, 2019.03.31 04:18)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> fpf.uvhj.tizesvillamos.eoldal.hu.uiq.la http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

It valve-like sialogogues egg family allergic.

(eqoqahe, 2019.03.25 18:48)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without A Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

And groups; palsies, instantaneous, antimuscarinics, spine.

(fapuduhera, 2019.03.25 16:39)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Invasive, ansa over-excision systolic morbidity.

(ohetupajsawa, 2019.02.27 20:21)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

gyula@aol.com

(gyula, 2018.10.30 02:06)

tokom - lokom

idtar@t-online.hu

(Tar György, 2011.03.02 00:21)

1945-ben születtem Újpesten(nem tévesztendő össze Budapest 4.kerületével).A Lőrinc utcai általános iskola után a Lőrinc utcai MÜM 22-esben voltam ipari tanuló(EIVRT szineiben)Újpesti viziúttörö voltam, dolgoztam a pamutgyárban, szolgáltam a Flottilánál (24 hónap)sofőrködtem, fuvaroztam, de ma is itt lakom
irásod olvasva megelevenedett a régi Újpest a fiataságom csodálatos volt ez a kirándulás a 10-es villamossal - köszönöm neked - Tar György