Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Búcsú a hentesektől

2012.11.23

Hallottátok hírét újpestiek? Bezárják Antal hentes üzletét, és ha igaz, kávézó lesz a helyén.

A kiragasztott, tiltakozásra szólító tájékoztatás szerint a polgármesteri hivatal – vagy a testület – nem tartja odaillőnek, a hentesüzletet! Megszűnik kerületünk – előtte városunk – kereskedelmi ikonja, az újpesti boltok jelképe, ami a Cyklop ház sarkán, közel 90 év alatt túlélt háborút, „felszabadítást”, államosítást, rendszerváltást, de ezek szerint nem éli túl az új kerületi vezetés térátrendező ambícióját.

 

Olyan ez, mintha Itáliában, Pisa városatyái lebontatnák a ferde tornyot, mondván, hogy olyan snassz, mert a turisták még azt hiszik, hogy ők nem tudnak egyenes tornyot építtetni, legyen helyette inkább élményfürdő!   

 

Mert az igaz, hogy tulajdonosok jöttek, fenntartók, működtetők mentek, de a bolt mindig hentes üzlet volt és minden újpestinek „Az Antal hentes” maradt. Függetlenül attól, hogy ki működtette. Egészen eddig. Mert most, ennyi évtized után, kiderült, – kiderítették – hogy nem illik bele az új főtér-koncepcióba!

Még, hogy nem illik bele? Mármint egy hentesüzlet, a nagyon vegyes funkciójú főtér-piactér sarkának eszmei mondanivalójába? Jó, mi?

 

 

 

Mert ha nem illene Velencébe, a Szent Márk térre, a galambok közé, rendben van, ha nem illene Párizsba a Diadalív tövébe Napóleon emlékéhez, oké vagy Londonba a Trafalgar térre, mert nem járul hozzá, hogy az utókor emlékezzék Nelson admirális győzelmére, az jogos, igaz! De hogy illik vagy nem illik Újpesten, az István út és Petőfi utca sarkára, a Harangvirág cukrászda és a kínai üzletsor közé egy húsbolt, ezen már lehetne vitatkozni. De ne vitatkozzunk! Nem a vitatkozások, hanem az átalakulások korát éljük.

 

Mert a Meinl ház alatt sem lett volna szabad gyógyszertár nyitást engedni, csak édességboltot, de még a zálogházat is meghagyhattuk volna  zálogháznak a Kassai és József Attila utca sarkán ahelyett, hogy turkáló „szalonná” lépették volna elő! A ruhaszalon, a valamikori Delma, az áruházzal szemben, meg a játékbolt és a Hófehérke az Árpád soron még meg van. Örüljünk neki! Amíg lehet! 

 

Azt jó néven vettük volna, ha a vezetés „megbeszéli” a lakóssággal a döntést, elmondja, leírja az indoklást, meg azt, hogy minek, – arra gondolni sem merek, hogy „kinek” – kell a helyiség? Mert forgalom szempontjából tényleg nincs rossz helyen!                    

 

Hogy kávézó lesz – állítólag – a helyén, közvetlenül a „Harang” szomszédságában, az nagy és eredeti ötlet! Oda az nagyon kell! De, ahogy a régi újpestieket ismerem, nem kizárt, hogy a leendő kávézót továbbra is Antal Hentesként fogják emlegetni.  Valahogy így: – Gyere, igyunk meg egy kávét! – Hol? – Hát itt, az Antalnál! – A hentesnél? – Ott hát! Megjegyzem, ha én nyitnám az új boltot Antal Kávézónak keresztelmém! A poén kedvéért! Óriási marketingfogás lenne!

 

Báááár?! Gondolkoztam otthon, miután megtudtam a változást: Nyáron, amikor kijövök kedvenc pisztácia fagylaltommal a Harangvirágból és balra fordulok, bizony mellbe vág az Antal hentes kínálatának szag kavalkádja. Egyesült erővel! A pisztáciámnak esélye nincs, menekülésre fogni a dolgot. Vagyis, lehet igazuk a döntnököknek! De az „Antal hentes” emléke megmarad, – lehetne egy „Antal S. József díjat” vagy ösztöndíjat alapítani a legjobb hentes tanulók részére. Ha már változnak az idők, ha változnak az üzletek, ha változik a világ!

                

 

antal2-hentes.jpg

 

 

 

 

antal-hentesuzlet.jpg

esztergom-152.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zszs1102@freemail.hu

(zszs, 2012.11.23 20:22)

Aláírásokat gyűjtenek az Antal hentes megmentéséért, s mivel a Polg. Hiv. mostani vezetősége szeret a népszerűségben fürdőzni -- l. krumpliajándékozás idősödő hölgyeknek, uraknak --, könnyen meglehet, talán hajlanak a jó szóra és megmenekül az üzlet!!?