Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fölöttünk felújítanak

2012.12.03

 

Gazdát cserélt a felettünk lévő lakás. Ezt tudtuk meg, amikor a vevők, egy szimpatikus, fiatal házaspár, becsöngetett hozzánk/is. Közölték: ők lesznek az új lakók, de előbb teljesen fel kell újítani a lakást, mert nagyon elhanyagolt állapotban van. Előre elnézést kértek a munkálatokkal járó kellemetlenségekért. Mi mosolyogtunk, megértettük és előre elnéztük a jövő megpróbáltatásait.

 

Ez valamikor nyár közepe-vége felé lehetett. Most közeledik karácsony (az idei), de a felújítás még tart!

 

Mi persze nagy lazán ígértünk elnézést és velejáró megértést, mert mi történhet? Felvonul egy felújító cég ((kft, bt, akármi….ma ebben a munkaínséges időben) rohambrigádja, egyszerre lépve és énekelve, hogy „munka hadának a lépte dobog”! A tetteik mezején aztán előkapják szerszámaikat, mármint a ládikákban lévőket, nekiugranak a feladatnak és egy hét alatt, rossz esetben 10 nap alatt kész az egész, a család költözik és él boldogan! Elvégre 10-nap 3 hét alatt felhúznak jégpályát, éjszakai melegedőt, bevásárló központot, mit nekik egy lakás?  

 

Tudjuk, hogy majd, mondjuk egy falat kidöntenek, egyet beborítanak, kettőt felhúznak, kicserélnek ajtókat, ablakokat, beállítják az új konyhabútort, hideg burkolnak, parkettáznak, végül a festés és kész! Ez majd jár némi fúrással, némi kalapálással, lakásrészek, létrák, bútorok mozgatásával, de kibírjuk, nem csak a mi örömünk fontos, hanem másoké is! Örüljenek a kedves új tulajok a már szinte új lakásnak!        

 

De nem így lett! Nem brigád vonult fel, hanem jött egy valaki, – lehet először két valaki is –  nem énekelt, de nekilátott a feladatnak.

 

Először fúrt néhányat, aztán kalapált. Jó sokat! Aztán nem jött napokig, de visszatért, aztán hol jött, hol nem jött. Mert hol hallottuk, hogy fúr, kalapál, hol nem. Aztán volt nap, amikor csak fúrt, ahogy  olyan is, hogy csak kalapált. Vagy fordítva.

 

Nem kellemes egyik tevékenység hallgatása a felettünk lévő lakásban, de mi hallgattuk a fúrót, – hol mélyebb hangon, hol visítva, hol gyorsan hirtelen, hol hosszan elnyújtva – készüljön csak a lakás, minél gyorsabban, fő a boldogság és az otthon melege! Egy-két hét és kész, együtt örülhetünk az új szomszédokkal! 

 

De teltek múltak a napok, a hetek, a lakásavató váratott magára, a fúrás és kalapálás maradt.

 

Lassacskán kezdtem kimunkálni az elméletemet: jelen esetben – azaz fölöttünk – szó nincs, kft-ről, bt-ről vagy cégről, brigádról hanem, előállhatott egy javaslat a felújíttatni készülő házaspár felé:„figyeljetek, van egy szomszédom (sógorom, haverom, kollégám – a megfelelő behelyettesítendő – ), aki megcsinálja olcsón. Igaz, szakmája nincs, de született ezermester, mindenhez ért, nem fog ki rajta semmi” szindróma. „Számlát nem ad, de nem kér sokat!” Létrejött a megegyezés és folyik a munka!

 

Mikor mi? Attól függően mikor tud eljönni a munkahelyéről, mikor tud fúrót szerezni, mikor nem hagyta az otthoni ládikájában a kalapácsot? De az örökös fúrás és kalapálás már azt is elképzelhetővé tette számomra, hogy nem is lakás készül odafenn, hanem titkos madárház, apró testű falban fészkelő madarak, mondjuk gyurgyalagok számára, amiknek kis lukakat készít elő a „mester”: előkészíti mindet, költözésükig bekalapálja egy-egy dugóval. Majd amelyik hozza a kiutalást, azét kiveszik a lukból. Vagy! Lehet fölöttünk nincs is lakás, hanem most kalapálják össze. Ha befejeződik a munka – ha befejeződik? – idén karácsonyra, jövőre vagy a Riói olimpia megnyitójára –  isten- uccse, felmegyek megnézni a végeredményt!

 

De megtudtam, hogy az új tulajdonosoknak nehezen jön össze a pénz (nekik is?), és csak ha együtt van a következő műveletre való, akkor jön, akinek jönnie kell, hát megbocsátottam nekik! De hogy mindig csak fúrni tudóra vagy kalapácsolóra van „tőke”, az balszerencse! Ránk nézve legalábbis. . Istenem, segíts nekik, hogy legyen együtt a „lé” egy csendes hidegburkolóra, egy festőre vagy mázolóra! Akkor majd felharsan lépcsőházunkban a csend! De addig a vevők elmennek spórolni, az ezermester marad, fúr és kalapál tovább! (Mit tehetünk, ha ezt tudja?) Megdolgozik a pénzéért! A pénzükért!

 

Hát ezért nem szeretem, ha felettünk felújítanak! Mert nem tudom, hányan csinálják valójában, mihez értenek igazán, mennyi ideig tart és mi sül ki belőle?               

 

felujitas2.jpg

felujitas1.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.