Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kovács Jocó ritmusai az Ifjúsági Házban

2012.12.05

Ritmusokat ígért, dobverővel és ecsettel december 3-a, hétfő koraestjére az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Házába Kovács Jocó, kiállításának örömzenélős, mini koncertes megnyitójával.  

Mert a régebbi, főleg régi újpestiek által csodagyerekként megismert legendás dobos (NIVRAM, Atlantisz, Gallusz trió…most Nautilus… ) nemcsak a dobverőkkel és dobokkal bánt, és bánik ma is bravúrosan, hanem az ecsetekkel is. Évtizedek óta egymást egészíti ki benne zene és képzőművészet! A zenészt ismerte az ország, meg kicsit Európa, a festészethez való „szerelmetes” kötődését pedig tárlatokon mutatta be itthon Újpesten, és az ország jó néhány városában.

joco-es-a-dob.jpg

 

 

A két műfaj iránti elkötelezettségét most együtt, egyszerre tárta közönsége elé, rendhagyó élményt szerezve ezzel a jelenlévőknek. A galéria megtelt barátokkal, ismerősökkel, érdeklődőkkel, amikor Bertalan Tivadar, a köztiszteletben álló képzőművész, író bevezette, megnyitotta a kiállítást, hangsúlyozva Jocó „kétoldalúságát” és azt a szeretetet, amivel a mostanában nem könnyen szerethető világ felé fordul művészetével.

 

Kovács Jocó életét, világlátását a természet és a zene uralja. A zene nemcsak hangzásilag, hanem képi megjelenítésben is. És persze álmok…  

A festőhöz a természet áll igazán közel, a kifejezés közvetlensége folytán, a zene vizuális megjelenítésben pedig a színek – főleg a meleg, sötétebb tónusok – segítik, zenélnek a színei, olykor alakjainak elnagyoltabb ábrázolása árán is. Így idézi fel a muzsika hangulatát, a harmónia hatását, amit hall belül.

Aztán, időnként ráköszönnek álmok! És megszólítja portréin Chaplint, Babitsot, Liszt Ferencet vagy Jimmy Hendrixet, Zappát. 

 

Jocó –ahogy mondja is– „nem a szavak embere”, így csak köszönetét fejezte ki közönségének és örömét, hogy eljöttek, akiket szeret, és akik őt szeretik.

Ezzel vendégeit a színházterembe invitálta, ahol megszólalt az örömzene, a külön, erre az alkalomra „összeállt” HANG-SZÍN együttes Kocs Jocó, Sáfár József, Kerekes Zoltán, Szűcs István, Radovics „Kyru”László  összetételben, hogy Jocó az ecsetekkel alkotott világa után felidézze, milyen ritmusokat tud varázsolni a dobokkal és dobverőkkel.

 

A dobos Jocó, nem tud hibázni, nem tud halványabb lenni önmagánál!

Nem bravúrozott, nem tolta előtérbe magát, hanem, kiegészülve négy kiváló zenésszel, pontosan, hatásosan, mutatványok nélkül adta át hallgatóságának a benne élő, általa áradó ritmust! Ami nem kis élmény! Ezt, mi, a „Jocó rajongók”, tudjuk több mint negyven éve már!

Szép este volt, jó este volt. Jocó, a maga módján megint beköszönt Újpestre!

 

(A kiállítás január 6-ig, naponta 9-től 18 óráig tekinthető meg. Január 6-án pedig záró buli!) e f,

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1046 Mikszath K.u.95

(steckl julia, 2013.01.19 21:06)

miért nem esik szó a legfontosabbakról, hogy nem nosztalgiázhatunk ugy a tungsramról, hogy nem esik szó a strandról, ahol a nyarakat tölthettük, függetlenül hova járunk iskolába, hogy évek óta nincs uszodánk /illetve ott omladozik, mintha nem lenne szükség rá/ s a hires könyves bulikról Bajtala, Kőszegi Kovács Szörényi Fenyő stb voltak helyeink /a 10-es villamos is/ amik meglehetnének ma is.