Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Piacsek ráér

2010.01.10

Egykori tanáraim lassan-lassan az égi katedrán gyülekeznek és evilági emlékezetük csak áttételekben él tovább a hol halványuló, hol felélénkülő emlékezetben.

Nagy, vagy általános utazási nekibuzdulások idején, amikor az emberek egy része menetrendeket böngészget annak okán, hogy minél egyszerűbben juthasson el rokonaihoz, vagy az annyira vágyott édes semmittevés színhelyére, eszembe szokott jutni „a Piacsek”, aki teljes nevén Piacsek Lajosként szerepelt osztálykönyvünkben Újpesten, a Könyves Kálmán Gimnáziumban, amely intézmény jóval mélyebb nyomot hagyott a lelkünkben, személyiségünkben, mint akkor gondoltuk volna.

 

 

 

A Piacsek is. Földrajzra tanított bennünket elsőben és másodikban, a tanterv akkori szerkezete szerint és ezen kívül megszállottként kíméletlen harcot folytatott szünetekben illetve tanítás előtt vagy után a már dohányzó diákok titkos szektája ellen. Az állapot odáig fajult, hogy egyszer égő csikket rajszögeztek fel „számára” egy addigra már üres WC-fülke oldalára, mire ő vagy negyed órát töltött a mellékhelyiségben, a füstölgő „tetthely” előtt, várva a kiáramlókat. Állítólag közben azt mondogatta: – Én ráérek! –

Egy este  – állítólag – az utcán botlott iskolatársaink egy csoportjába, akik a nagydarab negyedikes vízilabdás Sárosy vezetésével dohányozva sétáltak valahol az akkori Tanácsháza környékén. Fenyegetően előttük termett és vastagocska szemüvegén át mondandóját egyenesen a pólósnak címezte, mely szerint másnap reggel az igazgatói irodában fognak találkozni.

Sárosy hatalmas termetű és erejű srác volt, akiről az a hír járta, hogy egy lövésével egyszer  odalapította az ellenfél kapusának ujjait a kapufához és attól kezdve  nem lőtt csak passzolt. Meg azt is tudták róla, hogy nem verekedős, de arra, hogy egy teljes összefogatott padsort felemeljen és odatámassza az ajtóba, hogy megtréfálja a szünetről bejövőket arra szívesen vállalkozott olykor. Szóval ez a hatalmas Sárosy ekkor jóságosan, mint egy dzsinn Piacsek fölé tornyosult és ennyit mondott: – Ne találkozzunk tanár úr kérem! Jobb lesz az. Nekünk is, meg a tanár úrnak is. – Ennyiben maradtak és mindkét oldal ment tovább, a maga útján.

Piacsek egyik kézfeje valami háborús sérülés következtében odalett, ezért csonka alkarját állandóan fehér köpenye zsebében tartotta, miközben térképek színes falvédőjén mutogatva próbálta elhitetni velünk, hogy szárazföldek és tengerek, horpadások és gyűrődések gigantikus változásaiból alakult ki az a golyóbis, aminek több, mint négy milliárdnyian vagyunk társbérlők.

 

 

Kép Nem szerettük, de ellenszenves se volt a számunkra. Nem tartozott – mai, divatos kifejezéssel élve – a híres intézmény „sztártanárai” közé. Haragudni viszont csak azoknak volt okuk rá, akiket ébersége, dohányzás okán az igazgató színe elé juttatott, ellenőrző könyvükkel egyetemben.

Aztán II. tanévünknek  tavaszán hirtelen, eltérve az eredeti óravázlatoktól, megtanította nekünk a vasúti menetrend kezelését, amiből aztán minden óra elején rendszeres és tömeges feleltetéseket rendezett.

– Utazz Sopronból Jászkarajenőre és vissza. Vagy: Pécelről  Csokonyavisontára. – hangzottak agyafúrt feladványai és mi „utaztunk”, izgatott lapozgatás közepette. Kikeresgélve érkezési időket, csatlakozásokat sőt, azt is be kellett mondanunk, hogy hol, melyik oldalon van az állomás? Gyorsaságunkat és pontosságunkat osztályozta és keményen torolta meg, ha elnéztünk akár egy különleges jelzést is. Ez így ment heteken, hónapokon át. Nem igazán tudtuk mire vélni, de ha ez a heppje – gondoltuk – hát csináljuk!

Régen volt, évtizedekkel ezelőtt és ő már eltávozott, arra leghosszabb útra, viszont én azóta is tudok menetrendet kezelni. Pillanatok alatt és biztosan. Tévedés kizárva!

Segítek is boldognak, boldogtalannak a környezetemben, eligazodni az agyafurt könyvecske szám-, név-, és jelhalmazában.

Mindenkinek, akit nem a rosszkezű Piacsek tanított földrajzra Újpesten,  a Könyvesben, a másodikosság második félévében.

Kép