Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halassy Olivér, a legyőzhetetlen vesztes

2009.12.18

„Az Antal történet tulajdonképpen most zárult le. Nemrég érkeztem vissza Újpestről, ahol ma már senki sem él a tősgyökeres újpesti Antal családból. Ebből már sejtheted, hogy rokon halálozott el.

Nagyapámnak 4 gyermeke volt: Margit, Ilona, József és Erzsébet. Elsőként József halt meg Ausztráliában, 1997-ben. Őt anyám követte 1999-ben, nem sokkal később húga is elment. Az Antal nevet már csak egy valaki viselte a családban - lévén, hogy az egyetlen fiú gyerek maga gyermektelen volt -, a még élő legidősebb testvér, Margit, akit mindenki Mancinak, mi Manci néninek szólítottuk. Gyöngyösön élt a nyolcvanas évektől, oda költözött a gyermekei után Corvin utcai házának "szanálását" követően, ahol özvegy éveit élte. Ma  (2009.08.27.) volt a temetése Újpesten. Csendben eltávozott 94 évesen, a legidősebb és utolsó Antal-lány. A név nem öröklődött tovább. Nagyapám története így fejeződött be a mai napon.

 

Miért Újpesten? Ki volt Margit? Egy másik nagy újpesti név tartozik hozzá, egy híresebb, vagy még inkább ismert név. Antal Margit, Halassy Olivér özvegye volt. Kevesen tudják talán ma már, hogy ki volt Halassy Olivér, de nevét olvashatjuk a Margit szigeti Sportuszoda falán, az újpesti sportcsarnok az ő nevét viseli, és egy sport egyesület is róla neveztek el.

Kép

 

Halassy Olivér tragikus sorsú, fiatalon elhunyt újpesti sportember volt. Az UTE úszója, és vízilabda csapatának oszlopos tagja volt. Ez a csapat 1931-ben Párizsban, 1934-ben Magdeburgban, 1938-ban Londonban Európa-bajnokságot nyert. 1928-ban Amszterdamban az olimpián ezüstérmes volt, 1932-ben Los Angelesben, 1936-ban Berlinben olimpiai aranyérmet kapott. Ezeknek a győzelmeknek aktív részese volt Halassy Olivér. Ő maga mellesleg 1931-ben az 1500 méteres gyorsúszás Európa-bajnoka volt Párizsban. Országos bajnokságot folyamúszásban 11-szer nyert. Ötszörös úszó, és 91-szeres vízilabda válogatott volt, mindvégig UTE versenyzőként. 12-szer javított magyar csúcsot gyorsúszásban.

 

Hogyan lett úszó? Nagyon eleven srác volt és mindent jelentett számára a foci. Nagy reménységnek mondanák manapság. Vagány volt és sikeres. Ám volt egy szerencsétlen „ballépése”. A nyitott peronú villamosra egyszer felugorván - pedig hányszor megtette előtte (!) – lecsúszott a lépcsőről. Bal lábát térd alatt amputálni kellett. A foci reményeknek vége lett, de ő nem adta fel: sportágat váltott és mozgáskorlátozottként úszásban és vízilabdában is bajnok tudott lenni az épek, az egészségesek között.

Az első tragédiát így élte túl. De nemcsak az életében volt tragikus sorsú, hanem halálában is: 1946 szeptember 10.-én úgy tudom taxival ment az Úszó-szövetségbe, mert akkor már békeidő volt  és újjá kellett szervezni a sportéletet is. A „felszabadító csapatok” egy különítménye, járőre vágott eléjük. Nem akartak semmit, sem tőle, sem a taxisofőrtől, csak az autó kellett nekik. Ők rosszkor voltak rossz helyen?! Tény, hogy mindkettőjüket agyonlőtték.

Az eset évtizedekig elkenve, meghamisítva, rablótámadásnak beállítva élt a köztudatban, érthető, ám meg nem bocsátható módon. Legkisebbik lánya épp 4 hónapos volt akkor.

Most, hazaérvén özvegye temetéséről, megnéztem, hány éves lenne a férje, ha ő 94 volt?

Halassy Olivér született 1909. július 31.-én. Egy hónapja lett volna 100 éves!

A fogyatékkal élők sportegyesülete és az Újpesti Szabadidőközpont az ő nevét viseli.”

Kép