Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Visszavágó mérkőzés

2009.12.12

Kép Anya nem sok híres embert ismert életében. Ezek közül az egyik Csík Tibor a Magyar Pamut SC. olimpiai bajnok ökölvívója volt. Együtt dolgozott ugyanis a feleségével az Izzóban, sőt,  később apósa az ő főnöke lett. A bajnoknak – a legenda szerint – egy döntő fontosságú mérkőzése előtt a csapat vezetői odasúgták: ha jót akar, meg ne próbálja legyőzni szovjet ellenfelét. Az összecsapás rövid ideig tartott, Csík Tibi kiütéses győzelmével ért véget az első menetben. Az eset nagy valószínűséggel a Budapesti Universiádén fordult elő. Persze azonnal kihagyták a válogatottból és ettől kezdve nem találta helyét a világban. Házassága is tönkrement, mert anyósa mindent elkövetett, hogy lánya elhagyja és a család számára is megfelelő férjet keressen magának. Addig-addig, hogy életük tényleg megromlott és a feleség, a szerelemmel szeretett feleség egy szép napon visszaköltözött szüleihez.

Már 1956 novemberére fordult a naptár, amikor egy óvakodva tett bevásárlás alkalmával elkísértem anyát a boltba és a Bajnok jött velük szembe a néptelen utcán. Nyakában géppisztoly lógott, tekintetében olyan mosoly szerű bujkált.

A „csókolom, hogy tetszik lenni? - Köszönöm jól, és maga?” után anya nem tudta megállni, hogy szóba ne hozza a Bajnok vállán csüngő dobtárast, kiváltképp azért, mert úgy tudta, ringen kívül nem volt harcias, még kevésbé militáris beálllítottságú.

n    És mi járatban van ezzel az irdatlan géppisztollyal mondja csak? - kérdezte amolyan mellékesen, lényegtelenül nehogy bármilyen gyanút keltsen a kíváncsisága. Annál is inkább, mert akkorra már nem igazán volt világos, kiben mi lakik valójában.

Amilyen természetes igyekezett maradni a kérdező, olyan természetes maradt a válaszoló:

n    Semmi különös kezicsókolom, az anyósomat keresem!

Miközben ezt mondta, szeme olyan pajkosan nevetett, ahogy talán régen. Mint győzelmei kihirdetésekor a dobogón. Erre aztán anya is elmosolyodott, sőt még én is, aki mit sem tudtam akkor még anyósok és házasságok lehetséges kölcsönhatásáról. Talán nevettünk is, ami akkoriban  ritkaságnak számított.

Az anyósnak - mi sem természetesebb – haja szála sem görbült veje bosszújától. A Bajnok néhány nap múlva eltűnt Újpestről, majd az országból is. Még két évtizedig próbált otthonra lelni, megkapaszkodni valahol valami bizonyosban. Nem sikerült: az ausztráliai Sidney  városában öngyilkos lett 28 évvel világraszóló olimpiai győzelme után, 49 évesen.

 

 

Azóta a Magyar Pamutiparnak nincs ökölvívó csapata, hogy lehetne hát olimpikonja? Pamutipar sincs már, vagy ha van is, nem magyar. A Bajnok emléke, hogy valaha harmatsúlyban legyőzhetetlennek bizonyult a londoni olimpián, elveszett a lakótelepek panelóriásai között.

A történet emlékeztessen az MPSC későbbi  tehetséges, sikeres bunyósaira, akik iskolatársaim voltak: Lőrinc Pál (Paja), Tuhárszky KépIstván (Tatyu), Zollner István (Csirke)   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

00000000000000000

(Takács Sándor, 2012.06.14 19:48)

Tis
Tisztelettel!

Nem kellene elfeledni Cserge Lacit, Szigeti Fanyót ,Balogh Jzsót,
Glüc Petit,sem

Re: 00000000000000000

(Caki, 2013.12.01 21:31)

Sók jó ökölvívó volt ott! Abban az időben. "Czakó János " Csóka Gyula" stb-stb

Budapest IV.ker.Palya u.22.

(Somogyvari Peter, 2010.01.06 17:14)

Kedves Janos,
Hol tudom ont elerni ?
3991100 nevem.
Udv:
Peter

Elfogalmazás

(Réti János, 2010.01.05 16:36)

Kedves Péter Köszönöm az értékes kiegészítést, valójában a segítségeddel lehet, hogy könyvet tudnánk csinálni Csík Tibiről. Egy megfogalmazásom félreérthető és ezt abból láttam meg, hogy te is elértetted. Anyám az Izzóban dolgozott együtt a Tibi feleségével és apósa Kázmér, akit a gyári köznyelv csak "Császár" Kázmérként emlegetett szintén az Izzóban. Ezt én tudom, de köszönöm, hogy jelezted a félreérthetőséget. Tibi májelégtelenségét tudtommal az alkoholizmus okozta, mert ismereteim szerint Ausztráliában kicsúszott a lába alól a talaj. Az általad közölt részleteket nem ismertem, azon nagyon értékesen egészítik ki az írás!

Köszönettel üdvözöllek:
Réti János

Bp.IV.ker.Palya 22

(Somogyvari Peter, 2010.01.05 13:34)

A Tortenesek sora"

Csik Tibor tudomasom szerint maj elegtelensegben halt meg 1976-ban.
Csik Krisztina nevu lanyat berendelte az ujpesti rendorseg es ott kozoltek vele (ver szerinti) apja halalanak korulmenyeit.

Krisztina nem volt egy eves amikor edesapja elment az orszagbol.

Aposa Kazmer Miklos a TUNGSRAM-ban dolgozott, es nem a PAMUT-ban ahol dolgozott. * disz emlekkonyvet is kapott onnan annak idejen.

Aposat a rendorsegrol kimentette a disz rendori egyenruhaban, mert nem ismertek azt a helyi rendorseg tagjai es azt hittek AVH-s tiszt jott erte.

1956-ban Ujpest-en a Forradalmi Tanacs tagja volt, a Parlament elott is ott volt amikor golyoszoroztak. Neki szerencseje volt.

Pufajkasok lefogtak es kozel 24-szer kihallgattak ot.
Jol tudott veluk szot erteni, mert jol tudott oroszul.
Az orosz Markov varosparancsnok hallgatta ki annak idejen aki szimpatizalt is vele.

Fo akcioja Ujpesten 1956-ban az volt hogy a megyeri husfeldolgozoba feldolgoztatta a vagonokban sinylodo disznokat es a TUNGSRAM es annak kornyeken lakok elelmiszerhez jutottak.

Kesobb 1956 december 5-en a Karolyi Korhaz doktoratol kapott egy menlevelet Becsbe egy egeszsegugyi szallitmanyert.
Az nap eset latta utoljara volt feleseget es lanyat.
A papiron volt felesege mint apolono volt feltuntetve , de o nem akart vele menni .
Kint Becsben az Angol konzulatust megkereste es hamarosan a Szabad Europa radion keresztul nyilatkozott.
A birosag kotel altali halalra itelte. Miutan , elment tobbszor is megkerestek es zaklattak a csaladot, hogy osszeszedjek az itt hagyott dolgait es ertekeit.
A csaladnak a legertekesebb dolog maradt meg,
a lanya !

Udvozlettel:
Peter ( Krisztina testvere )