Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pedig Zák Peti, eddig legalábbis, nem bukkant elő múltam ködéből, de nemrég levelet írt és jelölt közösségi portálon is. Fényképéről azonnal felismertem, mert szerencséjére nem sokat változott, viszont a neve lehet, nem jutott volna eszembe. Kedves, még akkor is, a jobb modorú időkben is külön jó modorúnak számító szőke fiatalember volt, aki élvezte a nála idősebbek, a beosztásban, tisztségben, tudásban előtte járók társaságát és ezért minden kisebb közösségben,  foci pályán, a klub asztalainak bármelyikénél, de uram bocsá, az ivó pultnál is szívesen látott vendég volt, senki soha nem ellenezte, ha csatlakozott egy társasághoz.

Ezért is örülök különösen, hogy megtalálta a „villamost” és csatlakozott az utasaihoz. Mégpedig egy levéllel, amiben felsorol jelentős „pótmegállókat” a korabeli  10-es vonaláról. Ezért hozzácsatolom a járathoz Péter emlékidézését és minden kedves nosztalgiázónak figyelmébe ajánlom        

 

 

 

Első, ami eszembe jutott: a Rózsa utcai megálló után, ahol most az Árpád üzletház áll, volt egy kis tér. A Jókai utcán közlekedő 20-as buszok itt kanyarodtak – keresztezve az Árpád utat- a Chinoin felé. A téren volt egy Patyolat – erre azért emlékszem – mert Újpesten csak itt vállaltak expressz ingmosást. Anyám korán 6 éves koromban meghalt, s apám ingeit én hordtam ide a Rákóczi utcából. 1961 óta lakunk itt, a Hargita vendéglővel (ma a Nephrocentrum Alapítvány Művese állomása) fémjelzett „új” lakótelepen.

 

Tovább haladva az Államinál az általad megemlített fodrászüzlet mellet volt egy fényképész üzlet is, az újpestiek „Mosoly albuma”. Családi fotókat, gyermek sorozatokat is készítettek az igazolványképek mellett. Az Aranyhorgony, végül süteményes boltként fejezte be pályafutását, többek között itt árulták az általam igen kedvelt Újpest szeletet is. Előtte, ha jól emlékszem Imbisz büfé jellegű reggeliző hely volt.

 

Az Árpád vendéglő mellett nem szabad úgy elmenni, hogy ne említenénk meg a pincéjében „üzemelő” Árpád bárt, ahol már a 60-as években „néger” felszolgáló Szilu dolgozott. Sok Izzós klubest fejeződött be itt hajnali három-négy felé. Többek között az is, amelyen Kerekes András  a neves rádió riporter volt a klub vendége. De ugyancsak itt fejeződött be, ha jól emlékszem az Izsófalvi KISZ Bizottság meglepetésszerű vendéglátogatása is.

 

Másnap nagygyűlés volt valahol Nagykovácsi mellett azt hiszem a Nagyszénáson. Ti nem akartátok „kompromittálni” magatokat, s ezért a TMK-s Tóth Gyuri, a legendás „Tóga” meg én „képviseltük” az Izzót hajnali háromig. (Nem vallottunk szégyent).

Ide tartozik még, - soha nem felejtem el -, az izsófalvi KISZ titkár köszöntője is (még a klubban), aki nagy lelkesedésében annyi badarságot mondott, hogy alig tudtuk visszatartani a röhögést.

 

No tovább haladva a tízessel a Váci úton az Izzó előtti utolsó megálló a Rákóczi utca volt, sarkán egy fodrászüzlettel. Érdekes mennyi fodrászüzlet volt akkoriban, igaz akkor még borotváltattak is. Mellette egy trafik, majd amellett, – most itt egy kifőzde üzemel -, az Egérlyuk nevű kocsmaintézmény. Ez jelentős „állomása” volt a „kiskörnek” ami így festett:

Kanyar (a 8-as megyeri végállomásánál), Beton (a Dózsa pálya lelátója alatti műintézmény), Egérlyuk, majd Csillag.

 

De még a megálló előtt két utcával, a Vörösmarty utcában kb. 50 méterre a Váci úttól volt a Tündér mozi, Újpest negyedik mozija. Istenem, ma már egy sincs.

 

A gyárkapuig egyébként a 47-es és a 96-os busz járt. A 47-es a Rákospalota-Újpest vasútállomástól a 96-os Újpalotáról. De csak reggel 8-ig, illetve délután műszakváltáskor és este fél 10-től 11-ig. Amúgy csak a Cérnagyárig közlekedtek a Fóti út – Váci út fordultak. Akkor ott volt a végállomásuk.

 

Izzó: 66-tól szűk 8 évet dolgoztam ott, 72-ig a Fénycsőben, majd a Gyártervező Irodán. Ebből olyan 3 év kötődött a klubhoz. 71 elején megismerkedtem a későbbi (egyben mostani) nejemmel, s ettől kezdve más felé vittek az érzelmek és események.”

 

Kedves Péter

 

Öröm számunkra a kiegészítés, hiszen igazán együtt tudjuk összerakni emlékezésünknek ezt a digitalizált freskóját.

 

Kössz!